Envie actief – recepten

Winterse lasagne (vegetarisch)

Wat heb je nodig? (6/8 pers.)

½ knolselder, ½ groene kool, 1 chestnut pompoen, 750g. ricotta kaas, 250g feta kaas, 100g gemalen Parmezaanse kaas, olijfolie, 2 sjalotten, 1 teentje look

peper, zout, muskaatnoot

1 blokje groentebouillon, komijn, oregano, paprikapoeder, ras el hanout…

lasagne bladen (ik gebuikte 2 pakjes verse pasta van 250g)

Hoe maak je het?

De pompoen schillen en in schijven (1/2 cm) snijden, op een bakschotel leggen en bestrooien met de kruiden (wat je in huis hebt, laat je maar eens goed gaan) en olijfolie.

15 min. garen in oven op 180°.

½ knolselder in schijven snijden (1/2 cm) en garen (al dente) in water met een groentebouillon blokje.

De groene kool in repen snijden (de harde nerven verwijderen) en blancheren in water, goed laten uitlekken. (ik gebruikte het kookwater van de knolselder, dit vocht kan je nog gebruiken voor soep)

De geblancheerde kool stoven in wat olijfolie met de fijngesnipperde sjalot en knoflook. Kruiden met peper, zout en muskaatnoot.

De fetakaas verpulveren en mengen met de ricotta kaas, afkruiden met peper en wat zout.

Een vuurvaste schotel inwrijven met olijfolie, hierop een laagje lasagne bladen.

Bestrijken met ¼ van de ricotta mengeling en hierop de gestoofde kool.

Herhaal dit met de knolselder en de pompoen.

(telkens een laag lasagne bladen, ricotta kaas en groenten)

Eindigen met een laag lasagne bladen en de rest van de ricottakaas, strooi er de gemalen Parmezaanse kaas over.

20 minuten in oven op 180°.


Minestrone (vegetarisch)

Dit heb je nodig:

5 wortelen, 2 preistengels, ½ groen selder, 2 aardappelen, 2 ajuinen (rode en/of witte), 2 tenen look, 1 courgette, 1 blik tomaten in stukjes, groentebouillonblokjes, 150 g erwtjes, 150 g boontjes (diepvries)

150g kleine pasta

Oregano, laurier, tijm, peper en zout

Olijfolie

Facultatief: pesto, gemalen Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

De wortelen, prei, selder, ajuinen, aardappelen, prei in kleine blokjes snijden.

De look versnipperen. De rest afwegen en klaarzetten.

De ui en prei even aanstoven in olijfolie.

De wortelen, selder, aardappelen en look toevoegen, nog even stoven en dan

+ 2 l groentebouillon bijvoegen.  (ik gebruikte groentebouillonblokjes)

Kruiden met peper, zout en oregano.

10 minuten koken

Dan het blikje tomatenstukjes, de courgette, boontjes, erwtjes en de pasta (afhankelijk van de kooktijd) toevoegen en nog + 5/7 minuten koken.

Je kan het opdienen met wat pesto en/of wat gemalen Parmezaanse kaas.

Doperwten / broccoli soep met krokante pancetta

Dit heb je nodig

400 gram doperwten (uit de diepvries), 1 broccoli, 2 preistengels, 1 grote ui of 2 kleinere, 1 teentje knoflook

1,5 l groenten bouillon, 8 plakjes pancetta (je kan ook ontbijtspek gebruiken)

Olijfolie, peper en zout

Hoe maak je het klaar ?

Snijd de ui en de prei en fruit ze in een flinke scheut olijfolie met wat zout en peper.

Hak de knoflook fijn, snij de broccoli in roosjes en de stengel in stukjes.

Voeg wanneer de ui en prei glazig zijn de knoflook, de broccoli en de helft van de erwten toe, giet er de bouillon bij en laat 15 mIn. koken.

Pureren met een staafmixer en dan de andere helft van de doperwten toevoegen en 1 min. koken. (Zo blijven de erwtjes nog een wat knapperig)

Afkruiden met peper en zout.

Bak ondertussen in een pan de pancetta krokant en laat uitlekken op een stukje keukenpapier.

Verkruimel de pancetta boven de kommen soep. (garneer eventueel met wat peterselie)

Lekker, gezond en hartverwarmend!


De echte traditionele tiramisu

Dit heb je nodig (6 personen)

500 g mascarpone – 100 g bloemsuiker – 4 eieren – Amaretto

boudoirkoekjes, sterke koffie,

chocolade schilfers (ik gebruik donkere chocolade)

(je kan met een dunschiller zelf schilfers maken van een reep chocolade)

2 mengkommen, klopper

Hoe maak je het ?

De eidooiers scheiden van het eiwit

Eiwit opkloppen tot sneeuw (! In een heel propere kom, het minste vet en het lukt niet)

Eidooiers + suiker heel goed opkloppen (echt tot het bijna wit is)

Mascarpone en flinke scheut Amaretto eronder kloppen (zeker 5 minuten)

Het opgeklopt eiwit voorzichtig met een spatel onder het mascarpone-mengsel mengen.

 

Een kop sterke koffie in een diepbord gieten met flinke scheut Amaretto.

De boudoirkoekjes erin doppen en de bodem van een schotel of individuele kommetjes vullen.

Hierop de mascarpone mengeling storten

Afwerken met de chocolade schilfers

Genieten maar.


Chocolade sneeuwkoekjes

Dit heb je nodig

90gr boter ( patisserie), 60gr pure chocolade, 140gr patisseriebloem, 1tl bakpoeder

20 cacaopoeder, 120gr donkerbruine suiker, 45gr kristalsuiker, 2 eieren, een potje poedersuiker (goed gevuld)

Zo maak je het:

Smelt de boter en de chocolade in de microgolf. Zet opzij.

Doe de bloem, bakpoeder, cacaopoeder, donkerbruine suiker en kristalsuiker in een grote kom. Voeg er de eitjes bij en klop met een garde tot een gladde massa. ( goed gemengd)

Plaats het chocolademengsel ongeveer 3 uur in de koelkast zodat het kan opstijven.

Als het deeg mooi opgesteven is neem je een dessertlepel om er bolletjes van te kunnen rollen. Rol ze eerst en leg op een bakplaat met bakpapier.

Wanneer ze allemaal gerold zijn dan bestrooi je zo vlug mogelijk met veel poedersuiker.

Plaats de bakplaat met koekjes in een voorverwarmde oven van 180°.  Bak ze ongeveer 20 minuten, Indien je wenst dat de koekjes nog wat malser binnenin mogen zijn, dan mag je ze eerder uit de oven halen.

Dit koekje bij een lekker kopje koffie….. zalig!!!

Veel bakplezier!


Winterse croque met pompoen en feta

Dit heb je nodig

1 chestnut pompoen, 200 g jonge spinazieblaadjes, 200 g feta

4 flinke eetlepels pompoenpitten, 1 rode chili, 4 pijpajuin of 1 rode ui

oregano, paprikapoeder, kurkuma, komijn, peper, zout

1 Turks brood

Zo maak je het:

De pompoen schillen en in plakjes snijden, de pijpajuin snijden, de rode chili heel fijn snijden, de pompoenpitten roosteren in een pan.

De pompoen plakjes in een ovenschaal leggen, met de chili, de ajuin en ruim bestuiven met de kruiden en een flinke scheut olijfolie.

De pompoen 20 minuten garen in de oven op 180°.

Het Turks brood doorsnijden, de gegaarde pompoen erop smeren, hierop de verbrokkelde feta, de pompoenpitten, en de spinazieblaadjes.

Bakken in een gril of in een grote pan. (een zware pot op het brood zetten en het brood omdraaien na een paar minuten)

Heerlijk met een gemengd slaatje met een eenvoudige balsamico vinaigrette.


Groene kool rolletjes met gehakt en linzen

Dit heb je nodig

1 groene kool

1 ui, 1 teentje look, takje rozemarijn en tijm

500 g gemengd gehakt

1 klein blikje linzen (200g)

1 flesje bier (Tripel)

1 dl kippenbouillon (1/2 blokje)

boter, peper, zout, nootmuskaat

Zo maak je het:

De ui en look fijn snipperen, rozemarijn en tijm fijn hakken.

Onder het gehakt mengen samen met de uitgelekte linzen, kruiden met peper en zout.

De buitenste bladeren van de kool verwijderen.

Een 8 tal bladeren 2 minuten koken in gezouten water, spoelen onder koud water en op handdoek leggen. De rest van de kool kan je bewaren voor later (lekker gestoofd met spekjes en ui)

Koolblad in 2 snijden langs de nerf, die is te hard om op te rollen.

Op elk half blad 50g gehakt leggen en een rolletje maken.

De rolletjes even aanstoven in boter in een grote pan. (de naad naar onder)

Kruiden met nootmuskaat en overgieten met bier en bouillon. (ik gebruikte Vlierbeekse)

Een 15 tal minuten laten sudderen met deksel op de pan.

De rolletjes uit de pan halen, de jus binden met wat maïzena.

Ik serveerde de koolrolletjes met rode kool en peterselie puree.

          

Pasta met venkel, paprika, courgette en gerookte zalm van Patricia

Eenvoudig, snel klaar en super lekker.

Wat heb je nodig?

1 venkel, 1 courgette, 1 puntpaprika, 1 sjalot, gehakte peterselie of dille, takje tijm

olijfolie, peper, zout, 250 g pasta, 200 g gerookte zalm

Hoe maak je het?

De venkel, courgette en paprika fijn snijden, de sjalot versnipperen.

De sjalot aanbakken in een flinke scheut olijfolie, de venkel, paprika en tijm toevoegen

De courgette na 2 minuutjes toevoegen.(die is sneller gaar).

Deglaceer de groenten met wat witte wijn (of water) en laat alles garen

(Ik heb de groentjes graag nog wat knapperig)

Ondertussen de pasta koken in gezouten water, afgieten en een beetje kookvocht opvangen.

(Ik gebruik vaak verse pasta, heeft veel meer smaak)

Zalm in reepjes snijden.

De pasta en de gehakte peterselie en/of dille + wat kookvocht (ongeveer 1 kopje)

bij de gegaarde groenten voegen en goed omroeren.

Afkruiden met peper en zout. (vergeet het takje tijm niet te verwijderen)

Je kan de reepjes zalm er onder roeren of bovenop verdelen.

En smullen maar!