Envie actief – recepten

Groen lentesoepje

Dit heb je nodig:

broccoli 1, lente-uien 3, knoflook 1 teentje, courgette (klein) 1, aardappel (klein) 1

basilicum (blaadjes)1 handje, tuinkruiden (naar keuze voor de afwerking)

room 200 ml, kippenbouillon 1.5 l

boter, peper / zout

 

Zo maak je het:

Spoel de broccoli, snij in roosjes. Maak de lente-uitjes schoon, snij ze fijn. Pel en snipper de knoflook. Spoel de courgette en snij ze in blokjes. Schil de aardappel en snij in blokjes.

Stoof de groenten 5 à 10 minuten aan in een soeppan met een klontje boter. Overgiet met de bouillon. Breng aan de kook en laat 10 à 15 minuten sudderen, tot de groenten zacht zijn. Haal de pan van het vuur.

Giet de room bij de soep en doe er het basilicum bij (hou een paar blaadjes apart voor de afwerking). Mix tot een fluwelige soep. Kruid met peper en zout. Zet nog 5 minuten op het vuur om door te warmen, maar laat niet meer koken!

Verdeel de soep over kommetjes en werk af met versgemalen zwarte peper en wat basilicumblaadjes en eventueel ook andere tuinkruiden naar keuze. Serveer.

Minestrone (vegetarisch)

Dit heb je nodig:

5 wortelen, 2 preistengels, ½ groen selder, 2 aardappelen, 2 ajuinen (rode en/of witte), 2 tenen look, 1 courgette, 1 blik tomaten in stukjes, groentebouillonblokjes, 150 g erwtjes, 150 g boontjes (diepvries)

150g kleine pasta

Oregano, laurier, tijm, peper en zout

Olijfolie

Facultatief: pesto, gemalen Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

De wortelen, prei, selder, ajuinen, aardappelen, prei in kleine blokjes snijden.

De look versnipperen. De rest afwegen en klaarzetten.

De ui en prei even aanstoven in olijfolie.

De wortelen, selder, aardappelen en look toevoegen, nog even stoven en dan

+ 2 l groentebouillon bijvoegen.  (ik gebruikte groentebouillonblokjes)

Kruiden met peper, zout en oregano.

10 minuten koken

Dan het blikje tomatenstukjes, de courgette, boontjes, erwtjes en de pasta (afhankelijk van de kooktijd) toevoegen en nog + 5/7 minuten koken.

Je kan het opdienen met wat pesto en/of wat gemalen Parmezaanse kaas.

Doperwten / broccoli soep met krokante pancetta

Dit heb je nodig

400 gram doperwten (uit de diepvries), 1 broccoli, 2 preistengels, 1 grote ui of 2 kleinere, 1 teentje knoflook

1,5 l groenten bouillon, 8 plakjes pancetta (je kan ook ontbijtspek gebruiken)

Olijfolie, peper en zout

Hoe maak je het klaar ?

Snijd de ui en de prei en fruit ze in een flinke scheut olijfolie met wat zout en peper.

Hak de knoflook fijn, snij de broccoli in roosjes en de stengel in stukjes.

Voeg wanneer de ui en prei glazig zijn de knoflook, de broccoli en de helft van de erwten toe, giet er de bouillon bij en laat 15 mIn. koken.

Pureren met een staafmixer en dan de andere helft van de doperwten toevoegen en 1 min. koken. (Zo blijven de erwtjes nog een wat knapperig)

Afkruiden met peper en zout.

Bak ondertussen in een pan de pancetta krokant en laat uitlekken op een stukje keukenpapier.

Verkruimel de pancetta boven de kommen soep. (garneer eventueel met wat peterselie)

Lekker, gezond en hartverwarmend!


De echte traditionele tiramisu

Dit heb je nodig (6 personen)

500 g mascarpone – 100 g bloemsuiker – 4 eieren – Amaretto

boudoirkoekjes, sterke koffie,

chocolade schilfers (ik gebruik donkere chocolade)

(je kan met een dunschiller zelf schilfers maken van een reep chocolade)

2 mengkommen, klopper

Hoe maak je het ?

De eidooiers scheiden van het eiwit

Eiwit opkloppen tot sneeuw (! In een heel propere kom, het minste vet en het lukt niet)

Eidooiers + suiker heel goed opkloppen (echt tot het bijna wit is)

Mascarpone en flinke scheut Amaretto eronder kloppen (zeker 5 minuten)

Het opgeklopt eiwit voorzichtig met een spatel onder het mascarpone-mengsel mengen.

 

Een kop sterke koffie in een diepbord gieten met flinke scheut Amaretto.

De boudoirkoekjes erin doppen en de bodem van een schotel of individuele kommetjes vullen.

Hierop de mascarpone mengeling storten

Afwerken met de chocolade schilfers

Genieten maar.


Appelmuffins

Deze muffins met appel, kaneel en rozijnen smaken net als kleine appeltaartjes

Dit heb je nodig (12 stuks)

50 gr boter, gesmolten, 250 gr bloem, 60 gr bruine basterdsuiker

8 gr bakpoeder, 1 zakje vanillesuiker, snufje zout

2 eieren, 1,5 dl melk, 1 appel in kleine stukjes

1 theel kaneel, 50 gr rozijnen

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de basterdsuiker, bakpoeder, vanillesuiker en een snufje zout toe. Maak in de midden een holletje en giet de melk, boter, eieren er in. Roer alles met een houten lepel goed door elkaar.

Meng de stukjes appel, kaneel en rozijnen door het beslag.

Vul 12 muffinvormpjes ongeveer 2/3 met het beslag. Zet de muffins 20 – 25 min in de oven totdat ze goudbruin zijn. Laat de muffins afkoelen op een rek.

Wortelsoep met kokosmelk (4 pers)

Soep zit boordevol groenten en kan met recht een ware vitamineboost genoemd worden. De wortel en gele paprika maken de soep zoet en de kokosmelk zorgt voor een zachte, romige smaak, terwijl de chilipeper een beetje pit aan het geheel geeft.

Dit heb je nodig

olijfolie 1 el, knoflook 1 teentje, ui (groot) 1, rode peper ½

verse gember 2 tl, geschilde wortel 500g, gele paprika 2, stengel citroengras 1

kurkuma 1 tl, currypoeder 1 tl

kokosmelk 400 ml, water 400 ml

zout en peper

Zo maak je het:

Snijd de ui, knoflook, wortel, paprika en rode peper in kleine stukjes en rasp de gember.

Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de ui op laag vuur.

Voeg de wortel, paprika, knoflook, gember, rode peper en kruiden toe en bak dit kort mee.

Kneus de stengel citroengras door er met de achterkant van een mes op te slaan. Voeg de citroengras samen met de kokosmelk en het water aan de soep toe.

Breng aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes pruttelen.

Verwijder de stengel citroengras uit de pan en pureer de soep met de staafmixer. Wil je een gladde, fluweelzachte soep? Wrijf de soep dan door een zeef.

Breng op smaak met peper en zout.

Groene kool rolletjes met gehakt en linzen

Dit heb je nodig

1 groene kool

1 ui, 1 teentje look, takje rozemarijn en tijm

500 g gemengd gehakt

1 klein blikje linzen (200g)

1 flesje bier (Tripel)

1 dl kippenbouillon (1/2 blokje)

boter, peper, zout, nootmuskaat

Zo maak je het:

De ui en look fijn snipperen, rozemarijn en tijm fijn hakken.

Onder het gehakt mengen samen met de uitgelekte linzen, kruiden met peper en zout.

De buitenste bladeren van de kool verwijderen.

Een 8 tal bladeren 2 minuten koken in gezouten water, spoelen onder koud water en op handdoek leggen. De rest van de kool kan je bewaren voor later (lekker gestoofd met spekjes en ui)

Koolblad in 2 snijden langs de nerf, die is te hard om op te rollen.

Op elk half blad 50g gehakt leggen en een rolletje maken.

De rolletjes even aanstoven in boter in een grote pan. (de naad naar onder)

Kruiden met nootmuskaat en overgieten met bier en bouillon. (ik gebruikte Vlierbeekse)

Een 15 tal minuten laten sudderen met deksel op de pan.

De rolletjes uit de pan halen, de jus binden met wat maïzena.

Ik serveerde de koolrolletjes met rode kool en peterselie puree.

          

Pasta met venkel, paprika, courgette en gerookte zalm van Patricia

Eenvoudig, snel klaar en super lekker.

Wat heb je nodig?

1 venkel, 1 courgette, 1 puntpaprika, 1 sjalot, gehakte peterselie of dille, takje tijm

olijfolie, peper, zout, 250 g pasta, 200 g gerookte zalm

Hoe maak je het?

De venkel, courgette en paprika fijn snijden, de sjalot versnipperen.

De sjalot aanbakken in een flinke scheut olijfolie, de venkel, paprika en tijm toevoegen

De courgette na 2 minuutjes toevoegen.(die is sneller gaar).

Deglaceer de groenten met wat witte wijn (of water) en laat alles garen

(Ik heb de groentjes graag nog wat knapperig)

Ondertussen de pasta koken in gezouten water, afgieten en een beetje kookvocht opvangen.

(Ik gebruik vaak verse pasta, heeft veel meer smaak)

Zalm in reepjes snijden.

De pasta en de gehakte peterselie en/of dille + wat kookvocht (ongeveer 1 kopje)

bij de gegaarde groenten voegen en goed omroeren.

Afkruiden met peper en zout. (vergeet het takje tijm niet te verwijderen)

Je kan de reepjes zalm er onder roeren of bovenop verdelen.

En smullen maar!