Nieuws

Breast Reconstruction Awareness Day

Op woensdag 17 oktober 2018 is het BRADay: die dag geven artsen wereldwijd informatie over borstreconstructie.

In onze regio zijn jullie van harte welkom in het Begijnhof, in de Faculty Club Leuven van 14u tot 17u. Dr. Nanhekhan en Dr. Vandevoort geven meer uitleg.

Hier vind je het volledige programma en een woordje uitleg.

(datum bericht: 9 oktober 2018)

 

Terugbetaling tepeltatoeage

Een vraag van de studiedienst van KOTK (Kom op tegen Kanker): heb je na oktober 2016 een borstreconstructie met eigen weefsel laten doen? En ben je voldoende geïnformeerd over de kostprijs van de tepeltatoeage: gratis indien in supervisie van een plastisch chirurg, zonder terugbetaling indien elders?

Vertel ons je ervaring op envieleuven@gmail.com.

Meer informatie over de terugbetaling van een borstreconstructie met eigen weefsel: Klik hier

(datum bericht: 18 augustus 2018)

Nood aan informatie bij patiënten met metastasen

De firma Eli Lilly wilt uw medewerking vragen, in opvolging van een studie door Stichting tegen Kanker uit 2017 waarbij er gepolst werd naar de noden van patiënten met uitgezaaide borstkanker. De studie bracht aan het licht dat er een grote informatienood bestaat over de ziekte, de behandeling en de gevolgen die de ziekte met zich mee brengt.

De firma zou daarom graag vernemen wat patiënten met uitgezaaide borstkanker hoog op hun agenda hebben staan om hen beter te informeren en beter te begeleiden tijdens hun behandeling. Zij willen patiënten daarrond telefonisch interviewen. De gegevens die zijn hierbij verzamelen, worden anoniem verwerkt in een rapport dat Eli Lilly in België zal helpen materiaal te ontwikkelen om beter tegemoet te komen aan de behoeften van de Belgische patiënten.

Werk je hier graag aan mee? Stuur een berichtje naar envieleuven@gmail.com.

Meer informatie over de terugbetaling van een borstreconstructie met eigen weefsel: Klik hier

(datum bericht: 18 augustus 2018)

 

Lymfoedeem: een studie

Gezocht: vrouwen/mannen met lymfoedeem ter hoogte van arm en/of hand ontwikkeld na de behandeling van borstkanker.

Het aantal personen die behandeld worden voor borstkanker neemt toe. Jammer genoeg zal een kleine 20% van deze patiënten lymfoedeem van het bovenste lidmaat ontwikkelen als een gevolg van de behandeling.

Naast fysieke beperkingen en pijnklachten kan dit ook de levenskwaliteit negatief beïnvloeden. De vier belangrijkste pijlers van de behandeling van lymfoedeem zijn: huidzorg, oefentherapie, compressietherapie en manuele lymfedrainage. Tot op heden is er voor deze laatste behandelvorm beperkt bewijskracht.

Daarom loopt er momenteel een uniek onderzoeksproject in 4 universitaire ziekenhuizen (UZ Leuven, UZ Antwerpen, UZ Gent en UMC Sint-Pieters in Brussel) en in één regionaal ziekenhuis (AZ Groeninge, Kortrijk). Dat project onderzoekt het effect van manuele lymfedrainage, additioneel aan huidzorg, oefentherapie en compressietherapie. Het doel is een maximale volumereductie na te streven van het lymfoedeem ter hoogte van de arm en opstapeling van oedeem ter hoogte van de romp te beperken.

Wil je graag deelnemen of meer informatie? Contacteer tessa.devrieze@kuleuven.be of lore.vos@kuleuven.be.
Tel: 016 34 50 05 of 016 34 50 06

Datum bericht: 22 mei 2018

Jouw mangomoment

Mangomomenten zijn kleine, onverwachte, verrassende gebaren tijdens de zorg tussen patiënten en familieleden en hun zorgverleners en zorgen voor een positieve band. Mangomomenten zijn geen “make a wish” activiteit, of “BV’s die het ziekenhuis komen bezoeken” maar kleine belangrijke momenten van zorg.

Mangomomenten kunnen op elk moment en vragen weinig of geen extra middelen, energie of tijd van de arts, verpleegkundige, kiné, logo, poetsdienst, administratief medewerker, …. Het zijn kleine positieve en onverwachte gebeurtenissen die de patiënt en/of familie heel lang bijblijven en hen een positieve herinnering geven.

Herinner je zo’n mangomoment? Deel het via www.mangomoment.be.

De onderzoekers van KULeuven willen hieruit leren om de zorg voor patiënten nog te verbeteren.

(datum bericht: 26 maart 2018)

 

 Onze modeshow

We organiseerden onze tweede modeshow op donderdag 15 maart 2018.

Dank aan de handelaars die ons hierbij steunden:

logo amoena     AnitaCare_4C_rot_M-web    ALTIJDMOOI_NLLOGOSweb           logo                     lys-logo2            OVH Finaal met ortho          

logo vivantia

 

(bericht: maart 2018)