Nieuws

Borstkankers – infovoormiddag

Stichting tegen Kanker, Europa Donna en Borstkanker Vlaanderen nodigen u graag uit op vrijdag 10 november 2017, op een infovoormiddag over borstkankers voor een breed publiek.

De infovoormiddag gaat door in het Lamot Centre in Mechelen en start om 9 uur.
Meer informatie (programma, praktische info, inschrijvingen) vind je via deze link: www.kanker.be/evenement/infovoormiddag-borstkankers.

(datum bericht: 17 oktober 2017)

 

Esperanza nodigt uit

Esperanza nodigt jullie allen van harte uit op haar volgende koffiemoment te Leuven op vrijdag 3 november.

Afspraak: samenkomen 13u45 met om 14u een bezoek “M-in-the-Mix” in het Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28 in Leuven

‘Ben je voor de eerste keer in M? Of wil je een brede kennismaking met M? Laat je dan verrassen door de verschillende aspecten van het museum. Een gids maakt je wegwijs in de architectuur van het gebouw en de geschiedenis van M. Je ontdekt zowel de M-collectie als een greep uit de tijdelijke tentoonstellingen oude of hedendaagse kunst.’

Koffie wordt jullie aangeboden vanaf 15u15 tot 16u30 in Brasserie Notre-Dame, Grote Markt.
Uiteraard zijn jullie ook welkom om alleen een kopje koffie te komen drinken in het gezelschap van lotgenoten.

(datum bericht: 27 juni 2017)

 

Lymfoedeem: patiëntendag

Op 29 oktober 2017 organiseert BeLymph een infodag voor patiënten met lymfoedeem op de Campus Erasmus van de ULB in Anderlecht van 10 tot 15 uur, inclusief lunch. Met Nederlandstalige en Franstalige sessies.

Meer informatie: info@belymph.org en op de website.

Een samenwerking tussen: ULB/ UMC Sint-Pieter, KU Leuven/ UZ Leuven, UAntwerpen/ UZA, UGent/ UZ Gent

(datum bericht: 27 juni 2017)

 

Een studie over lymfoedeem: wie doet mee?

Voor een multicentrische studie naar de effectiviteit van manuele lymfedrainage, is Tessa Devrieze op zoek naar patiënten met lymfoedeem van de arm en/of hand na de behandeling van borstkanker.  In het kader van deze studie bieden de instellingen die patiënten een zeer uitgebreide en volledig kosteloze behandeling om hun oedeem te verminderen.

Lymfoedeem kan, naast fysieke beperkingen en pijnklachten, ook de levenskwaliteit negatief beïnvloeden. De vier belangrijkste pijlers van de behandeling van lymfoedeem zijn: huidzorg, oefentherapie, compressietherapie en manuele lymfedrainage. Tot op heden is er voor deze laatste behandelvorm maar beperkt bewijs. Daarom loopt er momenteel een uniek onderzoeksproject in 3 universitaire ziekenhuizen en één regionaal ziekenhuis (UZ Leuven, UZ Antwerpen, UMC Sint-Pieters in Brussel en AZ Groeninge in Kortrijk). Dit project onderzoekt het effect van manuele lymfedrainage, naast huidzorg, oefentherapie en compressietherapie. Het doel is het lymfoedeem ter hoogte van de arm en ter hoogte van de romp maximaal te beperken.

Wil je meedoen of meer informatie: contacteer Tessa op:

  • tessa.devrieze@kuleuven.be
  • 0472 74 16 77 of 016 34 50 05

(datum bericht: 17 september 2017)

 

 

Studie cognitieve training UZ Antwerpen

Onderzoeksproject : ‘Cognitieve training bij borstkanker patiënten met geheugenstoornissen door middel van een online video spel’

Na de behandeling van borstkanker kunnen patiënten nog lange tijd last hebben van geheugen– en concentratiestoornissen, ook cognitieve stoornissen genaamd. Dat geeft een verminderde levenskwaliteit, op sociaal, relationeel, emotioneel en professioneel vlak. Soms zijn deze stoornissen tijdelijk, maar ze kunnen ook jarenlang aanslepen. De exacte oorzaak is nog onbekend maar naar alle waarschijnlijkheid zijn er meerdere oorzaken: een combinatie van stress en gevolgen van de ziekte en van de antitumorale behandeling.

Er is tot op heden geen standaardbehandeling voor cognitieve problemen. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wil, in studieverband, cognitieve (geheugen) training aanbieden door middel van een videospel. Zij zoeken patiënten die in het verleden een diagnose van borstkanker kregen en die geheugenstoornissen ondervinden en bereid zijn wekelijks 60-90 minuten met het videospel te trainen. Daarnaast krijg je de standaard psychologische en sociale begeleiding.
In de studie zal vergeleken worden of de cognitieve functie verbetert door de training.

Wil je hieraan deelnemen? Dan kan je een afspraak maken met dr. Anne Bellens, gynaecologe/gynaeco-oncologe via het nummer 03/821 32 50.

(datum bericht 28 augustus 2017)

Genetische testen bij kankerdiagnose

Het WIV-Kankercentrum zoekt deelnemers voor een wetenschappelijke studie over dit onderwerp.

Wie kan deelnemen?

Mannen en vrouwen met een borst-, darm-, eierstok-, huid-, of longkankeraandoening. We zoeken mensen van alle leeftijden, er is geen specifieke voorkennis vereist.

Wat kan je verwachten?

Je neemt deel aan een groepsgesprek met een vijftal lotgenoten. Tijdens dit gesprek zoeken we uit wat jullie graag willen weten over genetische testen voor ze worden uitgevoerd.

Plaats en tijd

We zoeken naar een plaats bij jullie in de omgeving en een moment dat voor jullie best past. Er is een onkostenvergoeding voorzien voor je verplaatsingen.

Hoe neem ik deel?

Als je graag deelneemt of meer informatie wenst, stuur een e-mail naar wannes.vanhoof@wiv-isp.be of bel naar 02 642 56 97.

(datum bericht 28 augustus 2017)

 

Het Mangomoment

Voor een nieuw project (Mango) is de KU Leuven op zoek naar ervaringen van personen met kanker. Meer specifiek gaan onderzoekers op zoek naar de kleine geluksmomenten in de zorg die van grote waarde kunnen zijn voor de beleving van kankerpatiënten.

Meer informatie vind je hier: https://mangomoment.be/.
Deelnemende partners zijn UZ Leuven, AZ Diest en Imelda Ziekenhuis Bonheiden.

Neem je graag deel? Hier lees je hoe dat kan: https://mangomoment.be/deel-jij-ook-je-mangomoment.

(bericht: 27 mei 2017)

 

Onze eerste modeshow

We organiseerden onze eerste modeshow op donderdag 9 mei 2017.

Dank aan de handelaars die ons hierbij steunden:

logo amoena     AnitaCare_4C_rot_M-web    ALTIJDMOOI_NLLOGOSweb    logo bandagisterie heverlee    logo_closetoyourbody    logo     OVH Finaal met ortho

Logo Pauwels 1     logo vivantia     lys-logo2     logo vrouwelijk schoon

 

(bericht: april 2017)