Nieuws

Jouw mangomoment

Mangomomenten zijn kleine, onverwachte, verrassende gebaren tijdens de zorg tussen patiënten en familieleden en hun zorgverleners en zorgen voor een positieve band. Mangomomenten zijn geen “make a wish” activiteit, of “BV’s die het ziekenhuis komen bezoeken” maar kleine belangrijke momenten van zorg.

Mangomomenten kunnen op elk moment en vragen weinig of geen extra middelen, energie of tijd van de arts, verpleegkundige, kiné, logo, poetsdienst, administratief medewerker, …. Het zijn kleine positieve en onverwachte gebeurtenissen die de patiënt en/of familie heel lang bijblijven en hen een positieve herinnering geven.

Herinner je zo’n mangomoment? Deel het via www.mangomoment.be.

De onderzoekers van KULeuven willen hieruit leren om de zorg voor patiënten nog te verbeteren.

(datum bericht: 26 maart 2018)

 

 Onze modeshow

We organiseerden onze tweede modeshow op donderdag 15 maart 2018.

Dank aan de handelaars die ons hierbij steunden:

logo amoena     AnitaCare_4C_rot_M-web    ALTIJDMOOI_NLLOGOSweb           logo                     lys-logo2            OVH Finaal met ortho          

logo vivantia

 

(bericht: maart 2018)

 

Studie naar beleving van seksualiteit na borstkanker

Lotte De Vos is studente Toegepaste Psychologie. Voor haar bachelorproef wil ze de beleving van seksualiteit van de partner van een borstkankerpatiënt onderzoeken. Ze hoopt met haar studie hierover meer openheid te brengen. Concreet is ze op zoek naar 7 koppels om te interviewen.
Werk je hier graag aan mee, contacteer dan Lotte De Vos dan op lottedvos@gmail.com.

(datum bericht: 2 februari 2018)

 

Een online tool bij antihormonale therapie voor borstkankerpatiënten

De ploeg van het multidisciplinaire borstcentrum van de UZ Leuven heeft een demoversie van een online interactief programma ontwikkeld om dames te ondersteunen die antihormonale therapie nemen. Zij zijn nu op zoek naar enkele ervaringsdeskundigen die deze demoversie verder willen helpen verbeteren.

Doe je graag mee? En kan je op woensdagavond 31 januari 2018 van 18u tot 20u naar de UZ Gasthuisberg komen om mee te brainstormen? Geef je naam dan door via envieleuven@gmail.com.
Vermeld in je mailtje of je antihormonale therapie neemt of genomen hebt, en je leeftijd zodat ze een gevarieerde groep kan samenstellen.

(datum bericht: 6 januari 2018)

 

Vitaminen, mineralen, voedingssupplementen: een enquête

In kader van een masterproef in de Farmaceutische Zorg aan de KU Leuven voor het behalen van het diploma tot apotheker, wordt een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van geneesmiddelen, kruiden en voedingssupplementen bij patiënten met borstkanker. Het is de bedoeling dat we via dit onderzoek meer inzicht krijgen in de redenen waarom borstkankerpatiënten kruiden of voedingssupplementen gebruiken, waar ze deze kopen, wie hen hierover adviseert, hoe hun zorgverleners hier tegenover staan, ….

Concreet zijn deze studenten op zoek naar patiënten met borstkanker (man/vrouw) die daarvoor op dit moment in behandeling zijn. De bevraging gebeurt via een online enquête die je kan raadplegen via deze link. Gegevens worden anoniem verwerkt. Het invullen vraagt ongeveer 20 minuten.

Aan ieder die meedoet: van harte dank!

Apr. Tine Van Nieuwenhuyse – ziekenhuisapotheker UZ Leuven
Apr. Lise-Marie Kinnaer – onderzoeker KU Leuven
Jeldau Dijkstra, Imane Gamgami, Ulrike Hilven – studenten Farmaceutische Zorg KU Leuven

(datum bericht: 11 december 2017)

Een studie over lymfoedeem: wie doet mee?

Voor een multicentrische studie naar de effectiviteit van manuele lymfedrainage, is Tessa Devrieze op zoek naar patiënten met lymfoedeem van de arm en/of hand na de behandeling van borstkanker.  In het kader van deze studie bieden de instellingen die patiënten een zeer uitgebreide en volledig kosteloze behandeling om hun oedeem te verminderen.

Lymfoedeem kan, naast fysieke beperkingen en pijnklachten, ook de levenskwaliteit negatief beïnvloeden. De vier belangrijkste pijlers van de behandeling van lymfoedeem zijn: huidzorg, oefentherapie, compressietherapie en manuele lymfedrainage. Tot op heden is er voor deze laatste behandelvorm maar beperkt bewijs. Daarom loopt er momenteel een uniek onderzoeksproject in 3 universitaire ziekenhuizen en één regionaal ziekenhuis (UZ Leuven, UZ Antwerpen, UMC Sint-Pieters in Brussel en AZ Groeninge in Kortrijk). Dit project onderzoekt het effect van manuele lymfedrainage, naast huidzorg, oefentherapie en compressietherapie. Het doel is het lymfoedeem ter hoogte van de arm en ter hoogte van de romp maximaal te beperken.

Wil je meedoen of meer informatie: contacteer Tessa op:

  • tessa.devrieze@kuleuven.be
  • 0472 74 16 77 of 016 34 50 05

(datum bericht: 17 september 2017)

 

Studie cognitieve training UZ Antwerpen

Onderzoeksproject : ‘Cognitieve training bij borstkanker patiënten met geheugenstoornissen door middel van een online video spel’

Na de behandeling van borstkanker kunnen patiënten nog lange tijd last hebben van geheugen– en concentratiestoornissen, ook cognitieve stoornissen genaamd. Dat geeft een verminderde levenskwaliteit, op sociaal, relationeel, emotioneel en professioneel vlak. Soms zijn deze stoornissen tijdelijk, maar ze kunnen ook jarenlang aanslepen. De exacte oorzaak is nog onbekend maar naar alle waarschijnlijkheid zijn er meerdere oorzaken: een combinatie van stress en gevolgen van de ziekte en van de antitumorale behandeling.

Er is tot op heden geen standaardbehandeling voor cognitieve problemen. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wil, in studieverband, cognitieve (geheugen) training aanbieden door middel van een videospel. Zij zoeken patiënten die in het verleden een diagnose van borstkanker kregen en die geheugenstoornissen ondervinden en bereid zijn wekelijks 60-90 minuten met het videospel te trainen. Daarnaast krijg je de standaard psychologische en sociale begeleiding.
In de studie zal vergeleken worden of de cognitieve functie verbetert door de training.

Wil je hieraan deelnemen? Dan kan je een afspraak maken met dr. Anne Bellens, gynaecologe/gynaeco-oncologe via het nummer 03/821 32 50.

(datum bericht 28 augustus 2017)

Genetische testen bij kankerdiagnose

Het WIV-Kankercentrum zoekt deelnemers voor een wetenschappelijke studie over dit onderwerp.

Wie kan deelnemen?

Mannen en vrouwen met een borst-, darm-, eierstok-, huid-, of longkankeraandoening. We zoeken mensen van alle leeftijden, er is geen specifieke voorkennis vereist.

Wat kan je verwachten?

Je neemt deel aan een groepsgesprek met een vijftal lotgenoten. Tijdens dit gesprek zoeken we uit wat jullie graag willen weten over genetische testen voor ze worden uitgevoerd.

Plaats en tijd

We zoeken naar een plaats bij jullie in de omgeving en een moment dat voor jullie best past. Er is een onkostenvergoeding voorzien voor je verplaatsingen.

Hoe neem ik deel?

Als je graag deelneemt of meer informatie wenst, stuur een e-mail naar wannes.vanhoof@wiv-isp.be of bel naar 02 642 56 97.

(datum bericht 28 augustus 2017)